Κοινωνικεσ δεξιοτητεσ

Επικοινωνία

στοχοι (γνωσεισ και δεξιοτητες)

Αυτό το μάθημα εκπαίδευσης δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εκφραστούν με αυτοπεποίθηση, να προωθήσουν την έκφραση και να εκπαιδεύσουν τους συμμετέχοντες για να ακούνε τους άλλους.

Οι πρακτικές ασκήσεις ενθαρρύνουν την προθυμία να βελτιωθούν επικοινωνιακά, να διερευνηθούν και να εξεταστούν αυτοκριτικά συγκεκριμένες καταστάσεις επικοινωνίας. Η ικανότητα των συμμετεχόντων να εκφραστούν θα βελτιωθεί, επειδή τα βασικά της επικοινωνίας θα μεταφερθούν και θα αναστοχαστούν από προσομοιώσεις.

Εκτός από τις εκπαιδεύσεις για να αποκτήσουν δεξιότητες για αυτο-παρουσίαση και ελευθερία λόγου, οι συμμετέχοντες μπορούν επίσης να λύσουν τις συγκρούσεις μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος. Κατά συνέπεια, η αυτοπεποίθησή τους επίσης θα αυξηθεί.

«  Βασική επικοινωνία

 • Μιλήστε και ακούστε ο ένας τον άλλον
 • Λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία
 • Παιχνίδι ρόλων

Στόχοι μάθησης:

 • Οι συμμετέχοντες μπορούν να εκφραστούν προφορικά και μη προφορικά με κατάλληλο τρόπο
 • Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν για αντιδράσεις σε μη λεκτική και λεκτική επικοινωνία
 • Οι συμμετέχοντες καταλαβαίνουν πώς μπορούν να προκύψουν παρεξηγήσεις.
Μιλήστε και ακούστε ο ένας τον άλλον

Τροποποιήστε και εκπαιδεύστε!

Αυτό που λέει κάποιος και πώς το αντιλαμβάνεται ο άλλος μπορεί να είναι διαφορετικά πράγματα. Μερικές φορές κάποιος λέει κάτι και γίνεται κατανοητό εντελώς διαφορετικά, επειδή τα άτομα π.χ. δεν γνωρίζουν ο ένας τον άλλον ή νομίζουν ότι ακούγεται αστείο. Η επικοινωνία αποτελείται πάντα από αποστολέα και παραλήπτη.

Ζητήστε από τους συμμετέχοντες πώς να αντιδράσουν στην ακόλουθη ερώτηση:

«Ποιο είναι το λαχανικό στη σούπα;»

Πιθανές απαντήσεις είναι:

 • Λέω τι είδους λαχανικό είναι γιατί το καταλαβαίνω ως καθαρό ζήτημα πληροφόρησης.
 • Νομίζω ότι το φαγητό δεν έχει γεύση, επειδή ο τόνος ακούγεται αστείος.
 • Λέω την επόμενη φορά που θα πρέπει να μαγειρέψετε επειδή νιώθω επίθεση.
 • Είμαι προσβεβλημένος και προχωρώ χωρίς να ρωτήσω τι πραγματικά σημαίνει η ερώτηση.

Το μοντέλο πομποδέκτη που παρουσιάζεται εδώ βασίζεται σε 7 βήματα επικοινωνίας:

 1. Ο συνομιλητής Α έχει μια πρόθεση.
 2. Το μεταφράζει σε λέξεις.
 3. Το προφέρει και το στέλνει στον δέκτη.
 4. Το μήνυμα αποστέλλεται.
 5. Ο συνομιλητής Β ακούει το μήνυμα.
 6. Το μεταφράζει.
 7. Ερμηνεύει τη σημασία.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ένα μήνυμα θα φτάσει σωστά, κάποιος θα πρέπει να είναι σε θέση να αξιολογήσει τον παραλήπτη. Επιπλέον, η σωστή έμφαση είναι πολύ σημαντική. Εάν ο συνομιλητής είναι άγνωστος, η ειρωνεία, οι ασαφείς διατυπώσεις και ασάφειες πρέπει να αποφεύγονται.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ακροατές. Μπορούν να διακριθούν διαφορετικοί τύποι:

 • Ο αντικειμενικός ακροατής: είναι πολύ κοντά σε αυτό που ακούγεται (μόνο ό, τι έχει ειπωθεί)
 • Ο ακροατής ενσυναίσθησης: ανταποκρίνεται/ αναστοχάζεται τα συναισθήματα του συνεργάτη διαλόγου
 • Ο ευαίσθητος ακροατής: αντιδρά συναισθηματικά. αισθάνεται γρήγορα προσβεβλημένος ή ότι του επιτίθενται
 • Ο ακροατής με προσανατολισμό δράσης: θέλουν να είναι ενεργοί αμέσως.

Διαχωρίστε τους συμμετέχοντες σε ομάδες των δύο και στη συνέχεια διανείμετε ένα φύλλο άσκησης με παραδείγματα διαλόγων για κάθε ομάδα. Κάθε ομάδα έχει έναν ομιλητή και έναν ακροατή. Ο ομιλητής πρέπει να διαβάσει τους διαλόγους. Ο ακροατής πρέπει να πει πώς το κατάλαβε. Και οι δύο πρέπει να ανταλλάξουν. Οι διάλογοι πρέπει να διαβάζονται εναλλάξ έτσι ώστε όλοι να είναι μια φορά στον ρόλο του ομιλητή (πομπού) και του ακροατή (δέκτη).

Αυτή η άσκηση έχει σκοπό να εκπαιδεύσει τη σωστή διατύπωση ερωτήσεων και αυτο-αναφορών, καθώς και την ενεργή ακρόαση.

Λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία

Πληροφορίες και πρακτική

Η επικοινωνία δεν σημαίνει μόνο να μιλάει ο ένας στον άλλο. Κάθε άτομο επικοινωνεί επίσης ενώ δεν μιλάει. Η επικοινωνία σημαίνει κάτι περισσότερο από λέξεις. Σε διάφορες καταστάσεις συνομιλίας, η μη λεκτική επικοινωνία είναι πολύ αποκαλυπτική για το τι σκέφτονται ή αισθάνονται τα άτομα. Π.χ. στις συνεντεύξεις για εργασία δίνεται προσοχή στη μη λεκτική επικοινωνία. Σταυρώνει τα χέρια (αδιάφορα), χτυπά συνεχώς τα δάχτυλα στο τραπέζι (νευρικότητα) ή προσπαθεί να διατηρήσει οπτική επαφή (αυτοπεποίθηση);

Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας, οι χειρονομίες, οι εκφράσεις του προσώπου και οι στάσεις συχνά φανερώνουν σαφέστερα από τα λόγια την αληθινή εσωτερική στάση προς τους εταίρους του διαλόγου. Το σώμα μας εκφράζει σκέψεις, συναισθήματα συνειδητά και υποσυνείδητα. Μια πειστική προσωπικότητα προκύπτει από την ενότητα των ομιλούμενων λέξεων και της γλώσσας του σώματος.

Οδηγίες άσκησης:

Δείξτε στους συμμετέχοντες εικόνες από διαφορετικούς ανθρώπους από το διαδίκτυο. Ρωτήστε τους συμμετέχοντες πώς θα αξιολογούσαν τους ανθρώπους. Χωρίς να ακούμε ή να γνωρίζουμε τους ανθρώπους, όλοι έχουμε κάποιες ιδέες σχετικά με τις στάσεις του σώματος, τις χειρονομίες ή τις εκφράσεις του προσώπου.

Στη συνέχεια, λύστε πώς οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να κριθούν. Δείξτε στους συμμετέχοντες έναν πίνακα, ο οποίος μπορεί να παράγει τη γλώσσα του σώματος, χειρονομία και μίμηση.

Παιχνίδι ρόλων
 1. Μη λεκτική επικοινωνία:

Προκειμένου να εκπαιδεύσουν τη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία καθώς και την ακρόαση, οι συμμετέχοντες εκτελούν ένα κυλιόμενο παιχνίδι. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε δύο ομάδες και σχηματίζεται ένας εσωτερικός και ένας εξωτερικός κύκλος καρέκλας. Οι άνθρωποι στον κύκλο της εσωτερικής καρέκλας λαμβάνουν κάρτες από τον συντονιστή. Κάθε κάρτα έχει διαφορετικό συναίσθημα το οποίο οι συμμετέχοντες πρέπει να εκφράσουν μη λεκτικά (επιθετικότητα, γλώσσα του σώματος) (επιθετική, ανήσυχη, θυμωμένη, ευχαριστημένη, φοβισμένη, απογοητευμένη, βαριεστημένη κλπ.). Οι παρατηρητές στον εξωτερικό κύκλο έχουν 5 λεπτά για να παρακολουθήσουν όλους τους συμμετέχοντες. Μετά από 5 λεπτά, οι παρατηρητές ρωτώνται πώς αισθάνονται οι συμμετέχοντες στον κύκλο της εσωτερικής καρέκλας. Αφήστε να δικαιολογηθούν οι απαντήσεις. Οι ερωτηθέντες έχουν χρόνο να διορθώσουν τις απαντήσεις των παρατηρητών. Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε διάλογο μεταξύ των συμμετεχόντων.

 1. Λεκτική επικοινωνία

Το επόμενο βήμα είναι η λεκτική επικοινωνία. Όταν μιλάμε στην ίδια πρόταση, διαφορετικά συναισθήματα μπορούν να εκφραστούν με διαφορετικούς τόνους φωνής και να έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στον ακροατή: ανάλογα με το πώς η φράση «Έχεις πάρει και πάλι υπέροχα!» υπογραμμίζει την ένταση με την οποία λέγεται ή πώς χρησιμοποιούνται η χειρονομία και οι εκφράσεις προσώπου. Εκφράζει: έκπληξη, θαυμασμό, κατηγορία, απογοήτευση, θυμό, ανασφάλεια, ζημιά, ειρωνεία ή ευγνωμοσύνη.

Όλοι οι συμμετέχοντες λένε αυτήν τη φράση δυνατά και καλούνται να εκφράσουν ένα συγκεκριμένο συναίσθημα με την ομιλία. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες προσπαθούν να ερμηνεύσουν τι λέγεται και να το τοποθετήσουν σε μια συγκεκριμένη διάθεση. Οι ομιλητές μπορούν να διορθώσουν τις απαντήσεις και να αξιολογήσουν το δικό τους αποτέλεσμα σε άλλους.

«  Εκφραστικότητα

Καθημερινή γλώσσα έναντι γραπτής γλώσσας

 • Μορφές έκφρασης σε επιστολές αίτησης

Στόχοι μάθησης:

 • Οι συμμετέχοντες κατανοούν τη διαφορά ανάμεσα στην καθημερινή γλώσσα και τη λογοτεχνική γλώσσα
 • Οι συμμετέχοντες μπορούν να εκφραστούν κατάλληλα σε μια επιστολή αίτησης για εργασία
Πληροφορίες και συζήτηση

Μπορούμε να εκφραστούμε μέσω διαφορετικών μέσων. Μπορούμε να επικοινωνήσουμε άμεσα με τους ανθρώπους, μπορούμε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας μέσω whatsapp, μηνυμάτων SMS, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Χρησιμοποιώντας όλα τα κανάλια επικοινωνίας, εκφράζουμε τον εαυτό μας διαφορετικά. Για παράδειγμα, ένα μήνυμα whatsapp χρησιμοποιείται συχνά με συντομογραφίες και σύμβολα που εκφράζουν συναισθήματα. Το ίδιο συμβαίνει σε καταστάσεις άμεσης συνομιλίας που συμπεριφερόμαστε διαφορετικά. Επικοινωνούμε με εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτές ή γονείς διαφορετικά από ότι με στενούς φίλους.

Κατά τη διαδικασία αίτησης, είναι πολύ σημαντικό ο παραλήπτης της αίτησης να έχει μια θετική εικόνα για εμάς. Η πρώτη εντύπωση ξεκινά με τη λήψη των εγγράφων της αίτησης. Μια επιστολή αίτησης πρέπει να διατυπωθεί διαφορετικά από ό, τι συνήθως εκφραζόμαστε στην καθημερινή γλώσσα.

Εγχειρίδιο:

Δείξτε στους συμμετέχοντες ένα αρνητικό παράδειγμα μιας αίτησης εργασίας. Δώστε στους συμμετέχοντες λίγο χρόνο για να το εξετάσουν πιο προσεκτικά. Στη συνέχεια, ρωτήστε τους συμμετέχοντες τι σκέφτονται για τη συνοδευτική επιστολή: Τι θα μπορούσε να βελτιωθεί, τι είναι ήδη καλό; Πώς θα μπορούσε ο αιτητής να μην κλήθηκε στη συνέντευξη;

Μετά από μια πρώτη προσέγγιση στο θέμα, ρωτήστε τους συμμετέχοντες συγκεκριμένα για την έκφραση στη συνοδευτική επιστολή: Πώς σας επηρεάζει η αίτηση; Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας για τον αιτούντα; Πώς σας προκλήθηκε αυτή η εντύπωση;

Συζητήστε με τους συμμετέχοντες τους κανόνες για την προετοιμασία μιας αίτησης και τη σημασία των επίσημων επιστολών σε επίσημες αρχές.

«  αυτο-παρουσίαση

 • Βασικά στοιχεία ρητορικής
 • Αντιμετώπιση της νευρικότητας
 • Άσκηση ελεύθερης ομιλίας και ασφαλής χειρισμός της μη λεκτικής επικοινωνίας

Στόχοι μάθησης:

 • Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν τα βασικά της ρητορικής και τη σημασία τους για τις διαλέξεις.
 • Οι συμμετέχοντες καταλαβαίνουν γιατί τα σήματα από τους ακροατές είναι πολύ σημαντικά.
 • Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τη νευρικότητα.
 • Οι συμμετέχοντες μπορούν να πραγματοποιήσουν σύντομες παρουσιάσεις ενώπιον μιας ομάδας.
Βασικά στοιχεία ρητορικής
Ανταλλαγή σε ολομέλεια

Υπάρχουν προσωπικότητες, οι συμμετέχοντες που θα ακούσουν με χαρά και υπάρχουν προσωπικότητες, οι ακροατές που δεν θα ακολουθήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ρωτήστε τους συμμετέχοντες όταν θα ακούσουν προσεκτικά κάποιον. Τι είναι ιδιαίτερο; Πώς μιλάει το άτομο; Πώς συμπεριφέρεται το άτομο; Γράψτε τις φράσεις σε ένα σελιδοδιάγραμμα.

Για κάποιον που κάνει μια διάλεξη, οι ακροατές είναι πολύ σημαντικοί. Οι ακροατές δίνουν σημαντικά μηνύματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το άτομο κάνει τη διάλεξη και για το πώς η παρουσίαση τους επηρεάζει..

Ρωτήστε τους συμμετέχοντες τι είδους σήματα μπορούν να στείλουν οι ακροατές σε έναν ομιλητή. Γράψτε και αυτές τις απαντήσεις στο σελιδοδιάγραμμα. Συνδυάστε τις παραπάνω απαντήσεις σχετικά με τις θετικές διαλέξεις και τις συμπεριφορές με αυτές τις απαντήσεις. Δώστε τον τίτλο στο σελιδοδιάγραμμα «Διαλέξεις και αντιδράσεις ακροατών».

Παραδείγματα σημάτων από τους ακροατές μπορεί να είναι:

 • Βαριούνται (χασμουρητό, κλειστά μάτια)
 • Βλέπουν προς τα πάνω
 • Εστιάζουν την προσοχή τους σε άλλα πράγματα (μιλούν με τον διπλανό, ζωγραφίζουν)
 • Γλιστράνε από τις καρέκλες
 • Διατηρούν οπτική επαφή με τον ομιλητή
 • Γράφουν τις σημαντικές πτυχές που επισημαίνει ο καθηγητής

Τώρα καταστήστε σαφές ότι η ρητορική είναι σημαντική στις παρουσιάσεις. Οι κανόνες για μια καλά χρησιμοποιούμενη ρητορική είναι, για παράδειγμα:

 • Καθαρή δομή της διάλεξης
 • Ενδιαφέρουσα και κατανοητή
 • Χρησιμοποιήστε τη φωνή με έναν τρόπο που περιγράφεται ζωντανός και ενθουσιώδης
 • Χρησιμοποιώντας εκφράσεις του προσώπου και χειρονομίες για να υπογραμμίσετε τι έχει ειπωθεί
 • Πείστε χρησιμοποιώντας την εμπειρία σας
Αντιμετώπιση νευρικότητας
Ανταλλαγή σε ολομέλεια

Πολλοί άνθρωποι που πρέπει να δώσουν μια διάλεξη δεν αισθάνονται άνετα. Σε μερικούς ανθρώπους, οι ανησυχίες που προκύπτουν είναι τόσο έντονες ώστε το κεφάλι είναι εντελώς άδειο. Η καρδιά αρχίζει να χτυπά γρήγορα, το στόμα ξηραίνεται, ο λαιμός στενεύει και το στομάχι έχει μια άσχημη αίσθηση. Όλα αυτά είναι μια έκφραση άγχους και οδηγεί σε νευρικότητα.

Ρωτήστε τους συμμετέχοντες, εάν έπρεπε να δώσουν μια διάλεξη (μόνοι) και πώς θα αισθάνονταν. Θα ήταν και αυτοί νευρικοί; Πως έγινε αυτό; Πώς προσπάθησαν να ελέγξουν τη νευρικότητα;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ελέγξετε λίγη από τη νευρικότητα:

 • να είστε καλά προετοιμασμένοι
 • εξάσκηση απέναντι από τον καθρέφτη, τους φίλους ή τους γονείς εκ των προτέρων
 • πιείτε κάτι
 • πάρτε μια βαθιά ανάσα
 • εμπλακείτε πιο συχνά σε αυτές τις καταστάσεις
 • κρατήστε τα χέρια μαζί με τα δάχτυλα και πιέστε σταθερά
 • κοιτάξτε κάποιον που ήταν γνωστός για κάποιο διάστημα κατά τη διάρκεια της διάλεξης

Ρωτήστε τους συμμετέχοντες ποια μέτρα θεωρούν και κρίνουν κατάλληλα για να μειώσουν τη νευρικότητα. Γράψτε τις απαντήσεις σε ένα σελιδοδιάγραμμα έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να καταγράψουν τις απαντήσεις.

Άσκηση ελεύθερης ομιλίας

Η ελεύθερη ομιλία και η αφήγηση πρέπει να ασκούνται. Θα ξεκινήσουμε με διαδοχικές ομιλίες ακολουθούμενες από διαλέξεις. Μέσα από τη φάση «προθέρμανσης» στις διαδοχικές ομάδες, οι φόβοι μπορούν να ανακουφιστούν. Δώστε ένα φύλλο εργασίας «Ακούγοντας και Αξιολογώντας» για κάθε συμμετέχοντα εκ των προτέρων.

Διαδικασία:

Εικόνες (επίσης αντικείμενα ή φωτογραφίες) θα σκορπιστούν στο πάτωμα. Κάθε συμμετέχων πρέπει να περπατήσει και να επιλέξει μια εικόνα.

 1. Οι συμμετέχοντες πρέπει να αναζητήσουν ένα συνεργάτη. Κάθε συμμετέχων παρουσιάζει την εικόνα στο συνεργάτη και περιγράφει με τι συνδέει αυτήν την εικόνα. Οι σύντομες ομιλίες για τις εικόνες μπορούν να διαρκέσουν έως και 5 λεπτά.
 2. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να παρουσιάσουν την εικόνα τους μπροστά σε ολόκληρη την ομάδα. Διάρκεια 3 λεπτά.
 3. Κάθε συμμετέχων στην ολομέλεια πρέπει να πάρει σημειώσεις για τη διάλεξη: Πώς ήταν η γλώσσα του σώματος; Πώς ήταν η έμφαση; Ήταν συναρπαστική η διάλεξη – αν όχι, γιατί δεν ήταν; Πόσο κατανοητή ήταν η διάλεξη; Δεν υπάρχει άμεση ανατροφοδότηση εδώ (εκτός από τον συντονιστή).

Τέλος, αναστοχαστείτε την άσκηση μαζί με όλους τους συμμετέχοντες. Πώς οι μεμονωμένοι συμμετέχοντες (μέθοδος φαναριού). Στη συνέχεια, ρωτήστε ποιες σημειώσεις βρίσκονται στα φύλλα (ανώνυμα) και τι έχουν μάθει για μελλοντικές διαλέξεις.

«  Βεβαιότητα

 • Αυτο-αντίληψη και αντίληψη των άλλων
 • Στρατηγικές συλλογισμού
 • Κουράγιο για ανατροφοδότηση και αντιμετώπιση κριτικής

Στόχοι μάθησης:

 • Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς εμφανίζονται αποκλίσεις μεταξύ της αυτο-αντίληψης και της αντίληψης των άλλων.
 • Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να επιχειρηματολογούν.
 • Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν τους κανόνες της επιχειρηματολογίας.
 • Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν πώς να δίνουν και να λαμβάνουν ανατροφοδότηση.
 • Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς να αντιμετωπίζουν τον εκφοβισμό και πώς μπορούν να έχουν αυτοπεποίθηση σε τέτοιες καταστάσεις.
Παρουσίαση

Ο συντονιστής ρωτά τους συμμετέχοντες, εάν έχει συμβεί ποτέ, να κρίθηκαν διαφορετικά από τους ανθρώπους από ό, τι αντιλαμβάνονται οι ίδιοι τον εαυτό τους. Στη συνέχεια, ο συντονιστής ρωτά τι σκέφτονται οι συμμετέχοντες, γιατί αυτή η ασυμφωνία έχει συμβεί μεταξύ της αυτο-αντίληψης και της αντίληψης από άλλους. Οι λόγοι που συλλέγονται από την ομάδα θα πρέπει να καταγράφονται σε ένα σελιδοδιάγραμμα.

Στη συνέχεια, ο παρουσιαστής δείχνει το παράθυρο Johari (από τους Joseph Luft και Harry Ingham). Χρησιμοποιώντας αυτό το μοντέλο, είναι δυνατόν να κατανοήσουμε τις αποκλίσεις μεταξύ αυτο-αντίληψης και αντίληψης από άλλους. Υπάρχουν τομείς συμπεριφοράς ενός ατόμου στους οποίους παράγει ανεπιθύμητα μηνύματα για τον εαυτό του, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της δικής του αντίληψης είναι απενεργοποιημένο. Είναι μόνο δυνατόν να αντιληφθείς συνειδητά ένα πολύ μικρό μέρος της συμπεριφοράς κάποιου σε σύγκριση με όλα τα σημαντικά στοιχεία της συμπεριφοράς που έχουν επιρροή σε μια παρουσίαση.

Αφού ο συντονιστής εξηγήσει τη βασική ιδέα της αυτο-αντίληψης και αντίληψης από άλλους, οι συμμετέχοντες πρέπει να κάνουν μια άσκηση. Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να δώσουν μια σύντομη διάλεξη (5 λεπτά). Τα θέματα θα μπορούσαν να είναι: ενδιαφέροντα, προκαταλήψεις κ.λπ. Στις διαλέξεις, οι συμμετέχοντες βιντεογραφούνται από μια βιντεοκάμερα. Μετά τις διαλέξεις, πρέπει να αξιολογήσουν τον εαυτό τους. Μετά την αυτοαξιολόγηση, οι συμμετέχοντες θα δουν τη βιντεογράφηση της παρουσίασής τους. Πρέπει να αναστοχαστούν εν συντομία χρησιμοποιώντας τις ερωτήσεις:

 • Ποιο ήταν το συναίσθημά μου μετά τη διάλεξη;
 • Πώς βλέπω τη διάλεξή μου τώρα;
 • Υπάρχει διαφορά μεταξύ της αυτο-αντίληψης μου και της βιντεογράφησης;
 • Τι μαθαίνω από αυτό για τη μελλοντική μου εμφάνιση;
Στρατηγικές συλλογισμού
Συζήτηση υπέρ και κατά

Συζητάμε στο σχολείο, ανάμεσα σε φίλους, με γονείς ή σε περιβάλλοντα εργασίας. Μπορεί να προκύψουν συγκρούσεις όταν κάποιος αισθάνεται ότι του επιτίθενται προσωπικά ή παρεξηγημένος. Μια σαφής εκφραστικότητα και μια πραγματική συζήτηση με πειστικά επιχειρήματα μπορούν να συμβάλουν στο λογικό κλείσιμο μιας συζήτησης.

Εγχειρίδιο:

Δημιουργήστε δύο ομάδες μεταξύ των συμμετεχόντων και καταγράψτε σε ένα σελιδοδιάγραμμα οποιοδήποτε θέμα που θα συζητηθεί. Τα θέματα μπορεί να είναι π.χ. «Τα πουλιά πρέπει να τρέφονται το χειμώνα.» «Μια κίνηση συμβάλλει στην επαγγελματική σταδιοδρομία μου».

Τώρα δώστε την οδηγία ότι μία ομάδα είναι ΥΠΕΡ της δήλωσης (=ομάδα υπέρ) και μια άλλη είναι εναντίον της (= ομάδα κατά). Ο καθένας από την ομάδα θα πρέπει να πει κάτι, τουλάχιστον μία μόνο δήλωση. Κάντε τη συζήτηση για 15 λεπτά και δώστε προσοχή στις διάφορες στρατηγικές επιχειρηματολογίας. Αν αισθάνεστε ότι οι συμμετέχοντες είναι πολύ κολλημένοι, προσβάλλουν, κ.λπ. παρέμβετε αμέσως. Διαφορετικά, αφήστε τη συζήτηση να τελειώσει.

Ρωτήστε τους συμμετέχοντες σχετικά με τα εμπόδια και τους υποστηρικτές μιας συζήτησης και γράψτε τις πτυχές σε ένα σελιδοδιάγραμμα με τίτλους «Εμπόδια σε μια συζήτηση» και «Υποστηρικτές μιας συζήτησης».

Μόλις συγκεντρωθούν όλα τα σημεία των συμμετεχόντων, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να σχηματίσουν προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για μια καλή στρατηγική επιχειρηματολογίας: «Καλή επιχειρηματολογία σημαίνει …». Γράψτε τις προτάσεις έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να τις καταγράψουν.

Οι κανόνες μπορεί να είναι:

 • Η καλή επιχειρηματολογία σημαίνει ότι επιτρέπεται σε άλλους να ολοκληρώσουν την ομιλία τους.
 • Καλή επιχειρηματολογία σημαίνει άμεση αναφορά στις δηλώσεις άλλων.
 • Καλή επιχειρηματολογία σημαίνει εστίαση στα γεγονότα και αποφυγή συγκρούσεων σε προσωπικό επίπεδο.
 • Καλή επιχειρηματολογία σημαίνει επίσης την αποδοχή απόψεων.
Κουράγιο για ανατροφοδότηση και αντιμετώπιση κριτικής
Πληροφορίες και οδηγίες

Η ανατροφοδότηση αποτελείται πάντα από δύο στοιχεία: τη λήψη ανατροφοδότησης και την παροχή ανατροφοδότησης. Στο τέλος των διαλέξεων, π.χ. οι ακροατές καλούνται να δώσουν ανατροφοδότηση στον ομιλητή. Ο στόχος πίσω από αυτό είναι ότι ο ομιλητής έχει την ευκαιρία να μάθει από συγκεκριμένες εμπειρίες και έτσι να βελτιώσει τον εαυτό του. Αλλά πώς μπορείτε να πείτε σε ένα άτομο ότι μπορεί να βελτιωθεί χωρίς να πληγωθεί; Συχνά συμβαίνει να μας αρέσει να δίνουμε ανατροφοδότηση σε άλλους, αλλά φοβόμαστε να λάβουμε ανατροφοδοτήσεις και κριτικές. Για να μάθουμε πώς να αντιμετωπίζουμε την κριτική, θα πρέπει να αναπτυχθούν κανόνες για την παροχή και τη λήψη ανατροφοδότησης.

Εγχειρίδιο:

Δώστε στους συμμετέχοντες το καθήκον να καθορίσουν κανόνες για την έκφραση και την αντιμετώπιση της κριτικής. Οι συμμετέχοντες έχουν 20 λεπτά.

Οι κανόνες για παροχή ανατροφοδότησης μπορεί να είναι:

 • Μην γίνετε προσωπικός. Θα πρέπει να γίνει κριτική μόνο για το ΤΙ και το ΠΩΣ.
 • Θα πρέπει να αρχίζουμε κάθε φορά με τις θετικές πτυχές, έπειτα θα πρέπει να ασκηθεί εποικοδομητική κριτική.
 • Η ανατροφοδότηση θα πρέπει να είναι αντικειμενική και να μην μειώνει.
 • Η ανατροφοδότηση θα πρέπει να είναι περιγραφική, να αποφεύγονται αξιολογήσεις και ερμηνείες.
 • Τα ενοχλητικά παράπονα, η επίπληξη και η προσβολή είναι ακατάλληλα!
 • Οι προτάσεις βελτίωσης πρέπει να προσδιορίζονται ειδικά.

Οι κανόνες για τη λήψη ανατροφοδότησης μπορεί να είναι:

 • Επιτρέψτε σε άλλους να ολοκληρώσουν την ομιλία τους. Ποτέ δεν ξέρεις τι θέλει πραγματικά να πει ο άλλος μέχρι να τελειώσει την ανατροφοδότησή του.
 • Μην δικαιολογήσετε ή υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Η γνώμη του άλλου πρέπει να γίνει δεκτή πρώτα. Στη συνέχεια, μπορεί κανείς να εξετάσει εάν θα πρέπει να εφαρμοστούν οι προτάσεις.
 • Να γνωρίζετε ότι η ανατροφοδότηση μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς επηρεάζετε τους άλλους.

Εάν όλοι οι συμμετέχοντες έχουν γράψει κανόνες ανατροφοδότησης, συλλέξτε τους κανόνες σε ένα σελιδοδιάγραμμα. Ελέγξτε επίσης αν όλοι οι συμμετέχοντες συμφωνούν με τα αποτελέσματα ή ποια σημεία θα πρέπει να αλλάξουν.

sources:

https://de.wikipedia.org/wiki/Kommunikation

http://www.teachsam.de/deutsch/d_lingu/pragm/pragm_nonvkom0.htm

https://wiki.zum.de/wiki/Rhetorik

https://www.lmz-bw.de/kunst-der-rede.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Johari_window

https://wiki.zum.de/wiki/Kompetenzen


Ομαδική εργασία

«  Στόχοι (γνώσεις και δεξιότητες)

Προκειμένου να εργαστούμε αποτελεσματικά στην ομάδα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η συνεργασία στην ομάδα. Η καλή συνεργασία εξαρτάται από την ομοιογένεια μιας ομάδας. Είναι σαφές ότι ο καθένας δεν έχει τη δυνατότητα να αγνοεί προσωπικές συγκρούσεις. Προκειμένου να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα εργασίας, οι συμμετέχοντες πρέπει κυρίως να έχουν τα πλεονεκτήματα της ομαδικής εργασίας σε σχέση με τις πτυχές της διαφορετικότητας.

Μια επιτυχημένη ομάδα δημιουργείται από διαφορετικές προσωπικότητες που επιδιώκουν από κοινού έναν κοινό καθορισμένο στόχο. Λόγω ποικίλων προσωπικοτήτων, μια ομάδα μπορεί να επιτύχει μια πρόκληση από διαφορετική οπτική γωνία. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν ότι μπορούν να κοιτάξουν πέρα ​​από τις δικές τους θέσεις μέσα από την ομαδική εργασία.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες προσωπικότητες σε μια ομάδα που μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα από άλλους. Οι ρόλοι που θα αλληλοσυμπληρώνονται, η σημασία κάθε ομάδας που σχετίζεται με την ατομικότητα είναι πτυχές που θα διδαχθούν σε αυτό το μάθημα.

Η ομαδική εργασία στηρίζεται και σε επιτυχείς διαδικασίες επικοινωνίας. Σε διάφορες ασκήσεις ομάδας, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν και επεξεργάζονται ποιοι κανόνες επικοινωνίας και συμπεριφοράς συνιστούν και επηρεάζουν θετικά μια ομάδα.

«  Δημιουργία ομάδων

 • Σύνταξη ομάδων
 • Πότε λειτουργούν αποτελεσματικά οι ομάδες;

Στόχοι μάθησης:

 • Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν ότι η εργασία σε ομάδες μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική.
 • Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν ότι οι ετερογενείς ομάδες δημιουργούν διαφορετικές προοπτικές.
 • Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν ότι η ομαδική εργασία είναι μια διαδικασία επικοινωνίας και διαπραγμάτευσης.
Φωτιά Γη Νερό Αέρας

Με την ανάθεση σε ένα από τα στοιχεία της φωτιάς, της γης, του νερού ή του αέρα, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να μάθουν να εξετάζουν ειδικές ιδιότητες στον εαυτό τους και στα μέλη της ομάδας. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να μάθουν ότι τα στοιχεία αλληλοσυμπληρώνονται – όπως και οι διαφορετικές προσωπικότητες αλληλοσυμπληρώνονται σε μια ομάδα.

Εγχειρίδιο:

Κάθε συμμετέχων γράφει το όνομά του σε μια κάρτα. Ο συντονιστής λέει τώρα τους όρους «φωτιά, γη, νερό και αέρας» και ζητά από κάθε συμμετέχοντα να γράψει αυθόρμητα ένα στοιχείο στην κάρτα.

Ο συντονιστής συλλέγει τις κάρτες και τις ταξινομεί σύμφωνα με τα στοιχεία τους.

Ο συντονιστής ζητά από τα μέλη που αντιπροσωπεύουν το ίδιο στοιχείο να σχηματίσουν μια ομάδα. Τα μέλη της ομάδας πρέπει να γνωρίζουν γιατί έχουν αποφασίσει αυτό το συγκεκριμένο στοιχείο και με τι είδους εικόνα το συνδέουν (για παράδειγμα, μεγάλη φωτιά, φωτισμός κεριών κλπ.). Η ομάδα θα πρέπει να αναπτύξει μια ρύθμιση την οποία εξασκούν μαζί με μη λεκτικό τρόπο, κατά την οποία συμβαίνουν όλες οι καθιερωμένες εκδηλώσεις του συγκεκριμένου στοιχείου.

Αξιολόγηση:

 • Πώς αισθάνθηκα στο «στοιχείο μου»;
 • Πώς βίωσα τα άλλα χαρακτηριστικά του στοιχείου;
 • Πώς θα μπορούσα να πετύχω με την προσωπικότητά μου στην ομάδα;
 • Πώς αντιλαμβάνομαι τους άλλους και τον εαυτό μου στο παιχνίδι;
 • Έλειπαν άλλα στοιχεία; Εάν ναι, γιατί;

Εάν έχουν εκπροσωπηθεί μόνο 1 ή 2 στοιχεία, μπορείτε τελικά να συζητήσετε στην ολομέλεια: «Εάν η ομάδα μας αποτελείται μόνο από γη και φωτιά …». «Στην ομάδα μας ο αέρας είναι δεν αντιπροσωπεύεται τόσο …»

Παιχνίδι χρωμάτων

Υπάρχουν πολλοί τρόποι σχηματισμού ομάδων. Αλλά δεν λειτουργούν όλες οι ομάδες εξίσου αποτελεσματικά. Εάν η ομαδική εργασία γίνεται αντιληπτή ως κάτι θετικό, η ατμόσφαιρα πρέπει να είναι σωστή. Οι διαδικασίες της ομάδας απαιτούν χρόνο, ιδίως για να διευκολύνουν την αποσαφήνιση εντός της ομάδας. Ο σχηματισμός ομάδας μπορεί να γίνει σύμφωνα με τρία κριτήρια:

 • Η ομάδα αποτελείται από ορισμένα χαρακτηριστικά: Η αντίσταση μπορεί να προκύψει εξαιτίας διαδικασιών ελέγχου, εφ ‘όσον υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ των μελών της ομάδας.
 • Τα μέλη της ομάδας εντοπίζονται σύμφωνα με τις δικές τους προτιμήσεις: ομάδες με μέλη που είναι στενοί φίλοι μπορεί να αποτρέψουν διαφορετικές οπτικές γωνίες και δεν προσανατολίζονται στην πραγματικότητα της επαγγελματικής ζωής.
 • Η ομάδα δημιουργείται σε τυχαία βάση: Καλά αποδεκτή έκδοση που έχει το πλεονέκτημα της ετερογένειας.

Εγχειρίδιο:

Ανάλογα με το μέγεθος της ομάδας, υπάρχουν διαφορετικοί αριθμοί διαφορετικών έγχρωμων καρτών. Για παράδειγμα, υπάρχουν 4 κάρτες, καθεμία με κόκκινο, μπλε, πράσινο και μαύρο τρίγωνο. Αυτές οι κάρτες αντιπροσωπεύουν τον εκπρόσωπο της ομάδας.

Περαιτέρω, υπάρχουν π.χ. 4 κάρτες με κόκκινους, 4 κάρτες με μπλε, 4 κάρτες με πράσινους και 4 κάρτες με μαύρους κύκλους. Αυτές οι κάρτες αντιπροσωπεύουν τα μέλη της ομάδας.

Οι κάρτες πρέπει να τοποθετούνται ανάποδα σε μια στήλη. Κάθε συμμετέχων παίρνει μια κάρτα. Οι συμμετέχοντες με το ίδιο χρώμα συγκεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο μέρος του δωματίου.

Μετά τον σχηματισμό των ομάδων, θα διεξαχθεί μια πρώτη άσκηση στην ομάδα:

Κάθε μέλος της ομάδας παίρνει ένα στυλό από τον συντονιστή. Είναι σημαντικό κάθε μέλος της ομάδας να έχει ένα διαφορετικό έγχρωμο στυλό. Ο συντονιστής δίνει στον πρώτο συμμετέχοντα ένα κομμάτι χαρτί και τον καλεί να σχεδιάσει πάνω μια γραμμή. Στη συνέχεια, το χαρτί πρέπει να δοθεί στο επόμενο μέλος της ομάδας. Πρέπει να σχεδιαστεί μια επόμενη γραμμή. Κάθε συμμετέχων μπορεί να γυρίσει το χαρτί, όπως το θέλει. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια εικόνα.

Όταν το χαρτί περάσει γύρω μερικές φορές, ο συντονιστής ζητά από την ομάδα να συμφωνήσει ε έναν τίτλο για την εικόνα. Ο εκπρόσωπος της ομάδας παρουσιάζει την εικόνα στο τέλος της ολομέλειας και εξηγεί τι πρέπει να αντιπροσωπεύει.

Αναστοχασμός

Μετά από κάθε ολοκλήρωση μιας εργασίας, η ομαδική εργασία πρέπει να αναστοχάζεται από τα μέλη. Μετά την προαναφερόμενη άσκηση, οι ομάδες θα συζητήσουν τη διαδικασία εργασίας τους χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Πώς ήταν η συνεργασία μεταξύ των μελών κατά τον σχεδιασμό της εικόνας;
 • Συμφωνούν όλοι στην ομάδα με τη σημασία της εικόνας και του τίτλου; Γιατί ή γιατί όχι;
 • Είναι πιο δύσκολο, να ζωγραφίσετε την εικόνα ή να βρείτε έναν κατάλληλο τίτλο για αυτή;
 • Είναι ευκολότερο να δουλεύεις μόνος σου ως μέλος μιας ομάδας;
 • Γιατί είναι τόσο σημαντικό να μπορείτε να εργαστείτε σε μια ομάδα;

Οι ομάδες παίρνουν κάρτες και στυλό. Σε πίνακα ανακοινώσεων, ο συντονιστής έχει ήδη ετοιμάσει ένα φύλλο μετα-οργάνωσης με τίτλους «δυσκολίες ομαδικής εργασίας» και «πλεονεκτήματα ομαδικής εργασίας». Οι ομάδες συζητούν τις ερωτήσεις και γράφουν τις απαντήσεις τους σε σύντομες λέξεις κλειδιά στις κάρτες. Μετά από περίπου 30 λεπτά συζήτησης, οι ομάδες προχωρούν προς τα εμπρός. Κάθε μέλος της ομάδας κολλά τις κάρτες στον τοίχο, είτε κάτω από τα «πλεονεκτήματα» είτε κάτω από τις «δυσκολίες». Κάθε συμμετέχων θα πρέπει να εξηγήσει εν συντομία τη δήλωσή του.

«  Πλεονεκτήματα ομαδικής εργασίας

 • Διαχείριση πολύπλοκων καθηκόντων / προβλημάτων

Στόχοι μάθησης:

 • Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν ότι προβλήματα και πολύπλοκα καθήκοντα μπορούν να λυθούν καλύτερα σε μια ομάδα.
Αλλαγή κατεύθυνσης

Οι ομάδες υποχρεούνται να χειρίζονται πολύπλοκα καθήκοντα και να παρέχουν επαρκή αποτελέσματα εργασίας παρά τις προκλήσεις. Σκοπός αυτής της άσκησης είναι να δημιουργηθεί ένα ομαδικό πνεύμα, καθώς φέρνουν εις πέρας ένα δύσκολο έργο.

Εγχειρίδιο:

Για αυτή την άσκηση απαιτείται ένα αντικείμενο που είναι μακρύ και στενό. Για παράδειγμα, μπορούν να ενωθούν μερικά τραπέζια. Ο συντονιστής ζητά από τους συμμετέχοντες να ανέβουν στα τραπέζια με οποιαδήποτε σειρά. Όταν όλοι έχουν πάρει τη θέση τους, η ομάδα πρέπει να αλλάξει την κατεύθυνση της «πορείας». Αυτό σημαίνει ότι ο συμμετέχων που είναι άκρα αριστερά πρέπει να μετακινηθεί στην άκρα δεξιά και ο διπλανός του πρέπει να τον ακολουθήσει. Δεν επιτρέπεται να αγγίξουν το πάτωμα. Αν κάποιος πέσει, η άσκηση θα πρέπει να ξαναρχίσει.

Σημεία προς συζήτηση στην ολομέλεια:

 • Θα πρέπει όλοι στην ομάδα να βοηθήσουν τους άλλους να αντιμετωπίσουν το έργο;
 • Υπάρχει κάποιος που δεν έχει συμφωνήσει;
 • Πώς αισθανθήκατε εξαιτίας του ότι η στενή επαφή με το σώμα ήταν αναπόφευκτη σε αυτή την άσκηση;
 • Ήταν εξαιτίας της εμπιστοσύνης; Γιατί ή γιατί όχι;
Μέθοδος χιονόμπαλας

Σε πολλά βήματα εργασίας, το μέγεθος ομάδας διπλασιάζεται ενώ δύο ομάδες συμμετέχουν.

Εγχειρίδιο:

 1. Αρχικά, οι συμμετέχοντες καλούνται να σκεφτούν και να λάβουν υπόψη τους ένα θέμα / πρόβλημα («Πώς μπορώ να συγκεντρωθώ καλύτερα;»).
 2. Η ομάδα πρέπει να σχηματίσει ζεύγη, για να συγκρίνουν τις σκέψεις τους και να βρουν τουλάχιστον τρεις ιδέες, στις οποίες συμφωνούν οι συνεργάτες.
 3. Από δύο ζεύγη, φτιάξτε ομάδες των τεσσάρων και δώστε οδηγίες να έχουν την ίδια σειρά εργασίας. Εάν έχουν σχηματιστεί περισσότερες από πέντε ομάδες, είναι χρήσιμο ένα περαιτέρω βήμα:
 4. Στο τελικό δυνατό μέγεθος ομάδας, δώστε ένα φύλλο σελιδοδιαγράμματος στο οποίο πρέπει να καταγραφούν τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα πρέπει να παρουσιαστούν στην ολομέλεια.

Οι ακόλουθες ερωτήσεις είναι χρήσιμες ως συζήτηση στην ολομέλεια:

 • Είναι καλές οι λύσεις;
 • Ποια ήταν η βάση της διαδικασίας συμφωνίας για να βρεθούν τρεις λύσεις;
 • Είναι καλύτερη η ατομική διαδικασία για να βρεθεί λύση από την ομαδική διαδικασία; Γιατί, γιατί όχι;
 • Υπάρχουν πολιτισμικές διαφορές στην επίλυση προβλημάτων;

«  Συμπεριφορά στην ομάδα

 • Κανόνες για συμπεριφορά σε ομάδες
 • Κανόνες για τις διαδικασίες επικοινωνίας στις ομάδες

Στόχοι μάθησης:

 • Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται στις ομάδες έτσι ώστε η ομαδική εργασία να λειτουργεί.
 • Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν για τους διαφορετικούς ρόλους μέσα στις ομάδες που αλληλοσυμπληρώνονται.
Παρουσίαση

Διαχωρίστε την ομάδα σε ομάδες των 4. Κάθε ομάδα παίρνει ένα φύλλο σελιδοδιαγράμματος και στυλό. Η εργασία είναι: «Σκεφτείτε τους κανόνες επικοινωνίας και συμπεριφοράς που απαιτούνται για την καλή ομαδική εργασία.» Οι συμμετέχοντες έχουν 30 λεπτά για να συμφωνήσουν σε τουλάχιστον 10 κανόνες.

Στη συνέχεια, κάθε ομάδα θα παρουσιάσει τους κανόνες της στην ολομέλεια. Μετά την παρουσίαση όλων των αποτελεσμάτων, οι ομάδες θα συζητήσουν μεταξύ τους και θα συμφωνήσουν στις 10 καλύτερες προτάσεις. Ο συντονιστής πρέπει να γράψει αυτές τις προτάσεις σε ένα σελιδοδιάγραμμα. Αφού αναφερθούν οι 10 κανόνες, το σελιδοδιάγραμμα σημειώνεται με την επικεφαλίδα «Συμπεριφερόμαστε στην ομάδα».

Η συνομιλία και η συμπεριφορά μπορεί να είναι:

 • Μην κάνετε ιδιωτικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης.
 • Προσπαθήστε να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
 • Αφήστε τους άλλους να ολοκληρώνουν πάντα την ομιλία τους.
 • Μείνετε αντικειμενικοί, μην φωνάζετε.
 • Προσπαθήστε να είστε ανοιχτοί σε άλλες προοπτικές.
 • Όλοι συνεργάζονται.
 • Κάθε μέλος της ομάδας είναι υπεύθυνο για το αποτέλεσμα της ομάδας.
 • Οποιοσδήποτε μπορεί ελεύθερα να εκφράσει τις απόψεις του.
 • Αποδοχή των απόψεων των άλλων.
Ρόλοι στις ομάδες

Εκπαιδεύστε ομάδες με 4 συμμετέχοντες. Διανείμετε 4 κάρτες σε κάθε ομάδα με ρόλους από μέλη της ομάδας:

Ο καταγραφέας: Καταγράφει τα αποτελέσματα της ομαδικής εργασίας.

 1. Ο χρονομετρητής: Βεβαιώνει ότι θα τηρηθεί ο συμφωνημένος χρόνος. Υπενθυμίζει στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας αν υπάρχει κίνδυνος να εξαντληθεί ο χρόνος.
 2. Ο ηγέτης της συζήτησης: Είναι ο πρόεδρος της ομάδας, ανοίγει το θέμα και διεξάγει τη συζήτηση.
 3. Ο παρουσιαστής: Παρέχει τα αποτελέσματα της ομαδικής εργασίας στην ολομέλεια.

Τα μέλη της ομάδας τραβούν μία από τις κάρτες και έτσι γνωρίζουν τον ρόλο που έχουν στην ομάδα. Γράψτε στις κάρτες λέξεις-κλειδιά για να προσδιορίσετε κάθε ρολό.

Τώρα κάθε ομάδα παίρνει ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί. Όλοι πρέπει να παραμείνουν στον ρόλο τους.

Μετά από περίπου 20 λεπτά ομαδικής εργασίας, όλες οι ομάδες θα πρέπει να συναντηθούν στην ολομέλεια. Με τη μέθοδο του φακού, πρέπει τελικά να γίνει αναστοχασμός για τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη της ομάδας έπαιξαν τον ρόλο τους και για τον τρόπο με τον οποίο αντιλήφθηκαν τους άλλους ρόλους.

Μάθετε να δείχνετε θετική στάση

Η εργασία στην ομάδα δεν είναι πάντα ομαλή. Μπορούν να προκύψουν συγκρούσεις και παρεξηγήσεις που παρεμποδίζουν την ομάδα και καθυστερούν τη διαδικασία εργασίας. Οι συμμετέχοντες έχουν ήδη μάθει ποιοι ρόλοι υπάρχουν στις ομάδες και πώς πρέπει να συμπεριφέρονται τα μέλη της ομάδας προκειμένου να εξασφαλίσουν παραγωγική εργασία. Στο τελευταίο βήμα των εργασιών συνεργασίας είναι σημαντικό να αξιολογήσετε την ομαδική εργασία και να δείξετε θετική στάση.

Εγχειρίδιο:

Ο συντονιστής διαιρεί την ομάδα σε μικρότερες ομάδες των 2-4 συμμετεχόντων. Οι ομάδες θα πρέπει να χωριστούν ώστε να μην μπορούν να ακούσουν η μια την άλλη. Κάθε ομάδα παίρνει μερικά φύλλα καθώς και στυλό. Κάθε ομάδα πρέπει να ανατεθεί σε άλλη ομάδα και πρέπει να ζητηθεί η καταγραφή των ονομάτων των μελών της άλλης ομάδας.

Θα πρέπει να ζητηθεί από την ομάδα να εφεύρει μια ιστορία στην οποία είναι παρόντα όλα τα μέλη της άλλης ομάδας. Σε αυτή την ιστορία, τα μέλη της ομάδας πρέπει να παρουσιαστούν με τις θετικές τους ιδιότητες.

Όταν όλες οι ιστορίες είναι έτοιμες, πρέπει να ανακοινωθεί η ανάθεση των ομάδων και οι ιστορίες θα διαβαστούν.

Σημεία για συζήτηση:

 • Έχετε εκπλαγεί από τα χαρακτηριστικά που σας έχουν ανατεθεί;
 • Έχετε άλλα χαρακτηριστικά που θα ταίριαζαν σε ένα μέλος της ομάδας;
 • Πώς μπορούν αυτά τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της ομάδας ή του εαυτού;

sources:

https://en.wikipedia.org/wiki/Team_building

https://www.lehrer-online.de/unterrichtseinheit/ue/inklusiver-unterricht-einfuehrung-in-die-teamarbeit/


Κινητικότητα

«  Στόχοι

Αφού παρακολουθήσουν το μάθημα, οι συμμετέχοντες γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η κινητικότητα και πώς μπορούν να επωφεληθούν από καλύτερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας. Η αυξημένη κινητικότητα σημαίνει μεγαλύτερη ευκαιρία για ένταξη και απασχολησιμότητα.

Εάν οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τα οφέλη από την αυξημένη κινητικότητα, θα πρέπει να μάθουν πώς να βελτιώσουν την κινητικότητά τους. Στο τέλος αυτής της εκπαιδευτικής συνεδρίας, οι συμμετέχοντες μπορούν να διαβάσουν την πόλη και τα δρομολόγια και να χρησιμοποιούν τον οργανωτή διαδρομής.

Η επαγγελματική κινητικότητα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί. Επισημαίνοντας μια σειρά επαγγελμάτων σε έναν επαγγελματικό τομέα, οι συμμετέχοντες θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν ότι η επαγγελματική ευελιξία δεν αντιτίθεται στα προσωπικά τους συμφέροντα.

Σημαντικές αρχές, οι οποίες πρέπει να ενημερωθούν πριν ή μετά από μια κίνηση αναφέρονται, έτσι ώστε να αποφευχθούν πιθανοί φόβοι μετακίνησης. Η επανένταξη στη νέα πόλη είναι επίσης ένα θέμα, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να είναι προετοιμασμένοι για μια περιφερειακή αλλαγή στο τέλος του μαθήματος.

«  Σημασία της κινητικότητας

 • Επιπτώσεις στην ατομική άποψη στην αγορά εργασίας
 • Εμπόδια στην ευελιξία
 • Οφέλη από την αυξημένη ευελιξία

Στόχοι μάθησης:

 • Οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν ότι η κινητικότητα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ένταξης.
 • Ο στόχος είναι να ενεργοποιηθεί η προθυμία της κινητικότητας και να δημιουργηθεί η βάση για μια επιτυχημένη κινητικότητα.
Παρουσίαση

Ο συντονιστής εισάγει το θέμα της κινητικότητας διευκρινίζοντας τη σχέση μεταξύ κινητικότητας και ευκαιριών ένταξης.

Μια συζήτηση για τα υπέρ και κατά είναι ένας καλός τρόπος για να μπείτε στο θέμα.

Ο συντονιστής γράφει σε έναν πίνακα τον τίτλο «υπέρ και κατά περιφερειακής κινητικότητας». Ταυτόχρονα, ο συντονιστής μπορεί ταυτόχρονα να σχεδιάσει μια εικόνα πιθανών εμποδίων για την κινητικότητα, τα οποία μπορεί να αναφέρει αργότερα.

Μετά τη συζήτηση, οι συμμετέχοντες εκτελούν μια δοκιμασία κινητικότητας.

Σύμφωνα με την αυτοαξιολόγηση σχετικά με το θέμα της κινητικότητας, ο συντονιστής λαμβάνει ανατροφοδότηση σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους συμμετέχοντες.

Ερώτηση του πελάτη: Πώς προσανατολίζω τον εαυτό μου;

Ο στόχος αυτού του δομικού στοιχείου είναι να ενεργοποιήσει περαιτέρω την ετοιμότητα κινητικότητας, η οποία προηγουμένως εξετάστηκε και συζητήθηκε με μια δοκιμή κινητικότητας.

Διαδικασία:

Στην αρχή, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συζητήσουν τις επαγγελματικές τους ιδέες. Αυτό δημιουργεί μια σύνδεση μεταξύ της κινητικότητας και των επαγγελμάτων. Τα θέματα μπορεί να είναι:

 • Παρουσίαση επαγγελμάτων που είναι στη μόδα / επαγγελμάτων που δεν προτιμούνται
 • Προοπτικές των επαγγελμάτων στην περιοχή
 • Ποιες είναι οι εμπειρίες με τις εφαρμογές;
 • Ποιες είναι οι βασικές θέσεις στην ομάδα για τους VETs σε άλλες περιοχές;

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συνεργαστούν σε έναν πίνακα που προβάλλεται στον τοίχο. Ο πίνακας θα πρέπει να συμπληρωθεί με πτυχές σχετικά με τις αλλαγές που μπορεί να προκύψουν από μια διαπεριφερειακή VET. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη διάσταση της αλλαγής που αφορά την περιφερειακή και διαπεριφερειακή ΕΕΚ και την απασχόληση. Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν διάφορα χαρακτηριστικά όπως οι κοινωνικές και πολιτιστικές πτυχές.

«  Ενασχόληση με την πόλη και τα δρομολόγια

 • Χρήση χαρτών πόλης
 • Χρήση δρομολογίων

Στόχοι μάθησης:

 • Οι συμμετέχοντες μπορούν να διαβάσουν την πόλη και τα δρομολόγια.
 • Οι συμμετέχοντες μπορούν να αναζητήσουν ταξιδιωτικές συνδέσεις.

Κάθε συμμετέχων που υποβάλλει αίτηση για εκπαίδευση ή χώρο εργασίας θα κληθεί σε συνέντευξη. Όμως, η εταιρεία / επιχείρηση δεν βρίσκεται πάντα δίπλα στον τόπο κατοικίας. Ως εκ τούτου, μπορεί η διαδρομή να πρέπει να γίνει με τη δημόσια συγκοινωνία ή το αυτοκίνητο. Η πόλη και τα δρομολόγια θα πρέπει να είναι ευανάγνωστα, ώστε να φτάνουν στον σωστό προορισμό.

Ο συντονιστής διανέμει τυπωμένα δρομολόγια και εξηγεί σε ένα παράδειγμα πώς τα διαβάζουν:

 • Βρείτε μια σύνδεση από … (τοποθεσία) σε … (προορισμός).
 • Ταξιδεύετε στις … (ημερομηνία)
 • Το αργότερο μέχρι … θα πρέπει να βρίσκεστε … (προορισμός).

Ο συντονιστής και οι συμμετέχοντες εξετάζουν τα δρομολόγια. Αφού ο συντονιστής εξηγήσει τα παραδείγματα και απαντήσει σε ερωτήσεις, διανέμει ένα φύλλο εργασίας με την εργασία:

«Φανταστείτε αν είχατε λάβει μια πρόσκληση σε μια συνέντευξη σε μια άλλη πόλη. Θα θέλατε να πάτε εκεί με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Με τη βοήθεια του χρονοδιαγράμματος έχετε τη δυνατότητα να πάρετε πληροφορίες σχετικά με τις ώρες ταξιδιού και τις συνδέσεις σας». Μόλις βρεθεί η σύνδεση, θα πρέπει να εισαχθεί στο φύλλο εργασίας.

Μετά την άσκηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ένας γύρος προβληματισμού. Τι βρήκες εύκολο; Πού μπορώ να λάβω περισσότερη υποστήριξη;

Για να αυξήσει τη δυσκολία της εργασίας, ο συντονιστής διανέμει τώρα χάρτες της πόλης (που έχουν εκτυπωθεί προηγουμένως). Πραγματοποιείται μια άσκηση όπως περιγράφεται παραπάνω. Αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες πρέπει να βρουν τον δρόμο από τη στάση του λεωφορείου μέχρι τη συγκεκριμένη διεύθυνση.

«  Χειρισμός των διαδικτυακών μέσων

 • Η ενασχόληση με τους Χάρτες Google
 • Ασχολείται με τον οργανωτή διαδρομών
 • Πληροφορίες ηλεκτρονικών διαδρομών

Στόχοι μάθησης:

 • Οι συμμετέχοντες μπορούν να καθορίσουν ρουτίνες ταξιδιού χρησιμοποιώντας τους διαδικτυακούς οργανωτές διαδρομών
 • Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν πώς να χειρίζονται ηλεκτρονικά χρονοδιαγράμματα στο Διαδίκτυο.
 • Οι συμμετέχοντες μπορούν να εφαρμόσουν αυτά που έμαθαν στην πρακτική.
Πληροφορίες

Δείξτε στους συμμετέχοντες τους Χάρτες Google (ή έναν οργανωτή διαδρομής της επιλογής σας) και πηγαίνετε ειδικά στον οργανωτή διαδρομής. Ζητήστε από τους συμμετέχοντες ένα σημείο εκκίνησης και ένα μέρος για να πάνε. Ξεκινώντας από τις επιθυμίες των συμμετεχόντων, δείχνετε πώς υπολογίζεται η επιθυμητή διαδρομή. Προσπαθήστε να εμπλέξετε τους συμμετέχοντες όταν επικοινωνείτε τα περιεχόμενα του οργανωτή διαδρομής.

Δείξτε τις πιθανότητες για να υπολογίσετε χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητο ή τη δημόσια συγκοινωνία. Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η χρήση ενός ηλεκτρονικού χρονοδιαγράμματος / εφαρμογής, συμπληρώνοντας όλα τα συγκεκριμένα δεδομένα που απαιτούνται για να λάβετε μια ολόκληρη πληροφορία.

Εκπαίδευση

Πρώτα απ ‘όλα, οι ερωτήσεις που εκκρεμούν πρέπει να διευκρινιστούν. Αν έχετε την εντύπωση ότι οι συμμετέχοντες εξακολουθούν να είναι λίγο ανασφαλείς στην αντιμετώπιση των παρουσιαζόμενων μέσων, θα πρέπει να δημιουργήσετε δύο ομάδες. Διαφορετικά, οι ασκήσεις θα πρέπει να γίνουν ατομικά.

Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν πώς να χειριστούν τον οργανωτή διαδρομής και τα ηλεκτρονικά μέσα για πληροφορίες του χρονοδιαγράμματος. Ο συντονιστής δίνει διάφορα καθήκοντα σε αυτά τα θέματα:

 • Φανταστείτε εάν οδηγείτε από … (αρχή) μέχρι … (προορισμός). Βρείτε την ταχύτερη διαδρομή στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας τους Χάρτες Google (ή έναν οργανωτή διαδρομής της επιλογής σας). Όποιος έχει βρει τη διαδρομή, παρακαλώ κάντε ένα σήμα με το χέρι. Τότε έρχομαι και κοιτάζω το αποτέλεσμα.
 • Ελέγξτε τις πληροφορίες του χρονοδιαγράμματος που παρέχονται από τους εθνικούς σιδηροδρόμους. Την … (ημερομηνία) θέλετε να πάτε από …. (ώρα) μέχρι … .. (προορισμός). Τι ώρα φθάνεις;
 • Δεν είστε σίγουροι αν έχετε αρκετό χρόνο για να φτάσετε από τον σταθμό στον προορισμό σας. Επομένως, σκεφτείτε να πάρετε μια σύνδεση πιο νωρίς. Πότε θα έφευγες;
 • Έχετε λάβει μια πρόσκληση για συνέντευξη εργασίας στην … (πόλη). Η συνέντευξη πραγματοποιείται σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Βρείτε μια σύνδεση μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας δημοσίων μεταφορών. Η συνέντευξη είναι … (ημερομηνία) στην … (οδός) και πραγματοποιείται γύρω … (ώρα). Σημείωση: Εδώ, κάθε συμμετέχων μπορεί να επιλέξει την τοποθεσία αναχώρησης. Αν κάθε συμμετέχων εγκαταλείψει την περιοχή διαμονής του, η αναζήτηση γίνεται πιο ρεαλιστική.
Εκδρομή

Αφού οι συμμετέχοντες έχουν μάθει στα διάφορα εκπαιδευτικά κεφάλαια πώς να χειρίζονται τη χρήση χαρτών της πόλης, (ηλεκτρονικά) χρονοδιαγράμματα και οργανωτές διαδρομών, οι γνώσεις θα πρέπει να δοκιμαστούν πρακτικά. Σε αυτή τη φάση της εφαρμογής, οι συμμετέχοντες πρέπει να βρουν τον σωστό δρόμο με τη βοήθεια των περιηγήσεων ή των επισκέψεων στην περιοχή. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να σκεφτούν ένα χρονοδιάγραμμα για αυτό το κεφάλαιο εκπαίδευσης και τον τόπο στον οποίο θα ήθελαν να πάνε. Το πρόγραμμα θα παραδοθεί στον υπεύθυνο εκπαιδευτή / καθοδηγητή. Οι συμμετέχοντες είναι υπεύθυνοι για τις διαδρομές που προτείνουν. Με άλλα λόγια, πρέπει να γνωρίζουν τη διαδρομή και πρέπει να την ερευνήσουν από πριν. Αυτό οδηγεί τους συμμετέχοντες στον πρακτικό αυτοκαθορισμό, να δοκιμάσουν ικανότητες για επίλυση προβλημάτων και να δοκιμάσουν την ικανότητα της ομάδας.

Εάν η διαδρομή διαρκεί πάρα πολλή ώρα, το πρόγραμμα θα μειωθεί με τρόπο που μερικοί από τους ατομικούς επιμέρους στόχους θα αφαιρεθούν.

«  Και πότε μετακινούμαι;

 • Όλες οι σημαντικές αρχές
 • Μην ξεχάσετε να εγγραφείτε!

Στόχοι μάθησης:

 • Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν τι πρέπει να παρατηρούν κατά τη διάρκεια μιας μετακίνησης και ποιες αρχές είναι σχετικές.
 • Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν ότι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για έξοδα μετεγκατάστασης.
 • Οι συμμετέχοντες ενημερώνονται ότι η εργασία είναι επίσης πιθανή στο εξωτερικό και για το που υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.
Παρουσίαση και αυτοαξιολόγηση

Ο συντονιστής ρωτά τους συμμετέχοντες ποιος έχει ήδη μετακινηθεί. Εάν υπάρχουν ήδη συμμετέχοντες, οι οποίοι έχουν ήδη μετακινηθεί, ο συντονιστής ρωτά όλα αυτά που έπρεπε να σκεφτούν. Όλες οι αναφερόμενες απαντήσεις θα πρέπει να καταγράφονται σε ένα σελιδοδιάγραμμα.

Ο συντονιστής ρωτά ποιες πτυχές εμποδίζουν ιδιαίτερα μια μετακίνηση. Θα πρέπει επίσης να συζητήσουμε ιδιαίτερα ενθαρρυντικούς παράγοντες. Ο συντονιστής θα πρέπει να επικεντρωθεί στους παράγοντες της τρέχουσας διαδικασίας. Οι παράγοντες μπορούν επίσης να καταγραφούν σε ένα σελιδοδιάγραμμα.

Είναι επίσης σημαντικό να ενημερώσετε για ορισμένες αρχές. Ο συντονιστής μπορεί να ρωτήσει τους συμμετέχοντες εάν γνωρίζουν αρχές που είναι σημαντικές για μια μετακίνηση. Σε ένα σελιδοδιάγραμμα, οι απαντήσεις θα πρέπει να καταγραφούν και να συζητηθούν. Υπολογίστε σημαντικά γραφεία όπως το πρακτορείο απασχόλησης, τα γραφεία της πόλης, το γραφείο εγγραφής. Ανατρέξτε στις προθεσμίες στην εξήγηση των επιμέρους αρχών.

source: https://de.wikipedia.org/wiki/Mobilitätskompetenz

https://de.wikipedia.org/wiki/Verkehrspädagogik

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License

The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

Κοινωνικεσ δεξιοτητεσ